Definitief plan: veel voor landschap en natuur

02 april 2021 Matthijs Oppenhuizen

In het definitieve landschappelijk inpassingsplan van Zonnepark Bankhoef is veel aandacht voor landschap en natuur.

Definitief plan
Het definitieve landschappelijk inpassingsplan voor het zonnepark is klaar. In juni 2020 presenteerden we het voorlopige ontwerp, klik hier om daarover te lezen. Daarna ontvingen we aanvullende suggesties van de werkgroep, omwonenden, natuurorganisaties en overheden. Op basis daarvan is het definitieve plan opgesteld. Voor dit definitieve plan vragen we een vergunning aan.

De helft van het plangebied voor natuur en landschap
Het totale plangebied is circa 25 hectare groot. In het definitieve plan komen boven de helft van dat plangebied geen zonnepanelen. Die ruimte is bestemd voor landschappelijke en natuurlijke elementen. Dit zorgt ervoor dat omwonenden het zonnepark niet of nauwelijks zien, en dat de natuur in het gebied zelf én de omgeving wordt versterkt. Het definitieve plan versterkt de zogeheten ecologische verbindingszone waar het plangebied onderdeel van is.

Aandacht voor omwonenden, das en kamsalamander
Hieronder beschrijven we in hoofdlijnen het definitieve plan. Daar weer onder staat een gedetailleerde plattegrond van het zonnepark.

  • Rondom het gehele zonnepark komt een vijftien meter brede strook van hagen, struweel en ruigte. Dit voorkomt direct zicht op het zonnepark voor omwonenden en vergroot het leefgebied voor allerlei dieren. Er worden inheemse en vruchtdragende soorten geplant.

  • Het zonnepark ligt in een zogeheten ecologische verbindingszone waarvan het doel is dat vooral het leefgebied voor de das en kamsalamander wordt versterkt. Daarom is in het plan vooral rekening gehouden met deze twee diersoorten. Ook marterachtigen en vogels profiteren van deze inrichting van het zonnepark.

  • Om de kamsalamander te ondersteunen, komen er in het zonnepark zeven poelen met een oppervlakte van minimaal 500 vierkante meter per poel. Deze poelen zijn stapstenen voor de kamsalamander: de dieren kunnen via deze poelen door het gebied trekken.

  • De onderste vijftien centimeter van het hek blijft rondom het hele zonnepark open, zodat klein wild er in en uit kan. Het hek zelf staat in de begroeiing, zodat het niet is te zien.

  • Een sloot in het plangebied krijgt een brede, natuurvriendelijke oever. Hierdoor wordt die zone natter wat leidt tot meer bloemen, planten en dieren.

  • Het plangebied bestaat nu uit akkers die weinig voedsel bieden voor de das. Door dit plan wordt het land niet meer bewerkt, komt er meer voedsel voor de das en doordat er mogelijk soms schapen grazen, zorgt hun mest voor meer wormen en nog meer voedsel voor de das.

  • Tussen de rijen zonnepanelen blijft twee meter vrije ruimte. In deze stroken en onder de panelen groeien verschillende kruiden die onder andere aantrekkelijk zijn voor insecten.

  • Ten zuiden van het plangebied, buiten het zonnepark, loopt een greppel in de richting van de A326. Deze greppel wordt ook natuurvriendelijk ingericht. Over de volle lengte van de greppel – circa 200 meter – worden over een breedte van vijftien meter kruiden, struweel en knotwilgen geplaatst. Zo ontstaat door het zonnepark en deze greppel een verbinding met andere natuurvriendelijke delen richting het noorden. Dit zorgt ervoor dat dieren makkelijker door een groter gebied kunnen bewegen.

  • Met name aan de noordkant van het zonnepark, langs de Hernenseweg en Groenestraat, komen extra bomen. Alle bestaande bomen in en rond het plangebied blijven staan.

Plattegrond van Zonnepark Bankhoef
Hieronder staat de plattegrond van het definitieve plan. Het volledige landschappelijk inpassingsplan met daarin meer informatie en toelichting hierop staat op onze website. Daar vindt u onderstaande plattegrond ook op groter formaat. Klik daarvoor hier (tekst loopt door onder de plattegrond)

2021 04 01 Landschappelijke inpassing Zonnepark Bankhoef hoge resolutie

Vervolgstappen
Dit landschappelijk inpassingsplan is een belangrijk deel dat nodig is om een vergunning te kunnen aanvragen bij de gemeente Wijchen. Als we de vergunning hebben, mogen we het zonnepark daadwerkelijk bouwen. Bij die vergunningaanvraag horen meer documenten, zoals de ruimtelijke onderbouwing, het onderzoek naar geluid en lichtschittering. Deze documenten komen ook op onze website te staan.

We vragen volgens de huidige planning begin april de vergunning formeel aan bij de gemeente. Er volgt dan een zogeheten ruimtelijke procedure: de gemeente neemt de aanvraag in behandeling en neemt hierover een besluit. Wanneer er exact vervolgstappen worden gezet, weten we nog niet. Maar onder andere via onze nieuwsbrief houden we u hiervan op de hoogte.

Voorbereiding op digitale informatieavond
We zijn van plan om een digitale informatieavond te houden als alle documenten gereed zijn. Onder andere via onze nieuwsbrief nodigen we u daarvoor dan uit. De precieze datum moeten we nog bepalen, maar dat wordt waarschijnlijk de tweede helft van april.