Op zoek naar oplossing voor netaansluiting
06 november 2023 Matthijs Oppenhuizen
In dit nieuwsbericht gaat het over de aanvraag voor de SDE++ die we niet hebben kunnen indienen, de moeilijkheden die er zijn rond de netaansluiting en de oplossingen waaraan we denken voor de netaansluiting.
SDE++ niet aangevraagd
In onze nieuwsbrief van 13 juli 2023 meldden we dat we de aanvraag van de SDE++-subsidie bij de Rijksoverheid voorbereiden. Het is helaas niet gelukt om die aanvraag in te dienen. Het struikelblok daarvoor is het ontbreken van een netaansluiting. Een randvoorwaarde voor het aanvragen van de SDE++ is dat het zonnepark op relatief korte termijn kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat lukt nu niet. Het ontbreken van de mogelijkheid tot netaansluiting is nu onze grootste uitdaging. Het gevolg hiervan is dat, zoals eerder gemeld, de bouw van het zonnepark niet op korte termijn begint.
Geen netaansluiting: een landelijk probleem
Mogelijk heeft u het in het nieuws al gehoord of gelezen. De capaciteit van het elektriciteitsnet is momenteel zeer beperkt. Meer elektriciteit leveren aan het net of afnemen daarvan kan op veel plekken in het land momenteel niet. Dat is een breed, landelijk probleem en speelt ook in de omgeving waar wij het zonnepark mogen bouwen.
We moeten bij de regionale netbeheerder een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk aanvragen, zodat de opgewekte elektriciteit op het net kan worden gezet. De netbeheerder geeft aan dat in de huidige situatie pas over jaren het zonnepark kan worden aangesloten, omdat er pas dan door uitbreiding van het elektriciteitsnet weer capaciteit is. Als we de opgewekte elektriciteit niet kunnen leveren, kunnen we het zonnepark niet bouwen.
Netbeheerders werken hard aan uitbreiding van het net
De netbeheerders in Nederland werken hard aan uitbreiding van het net, onder andere door nieuwe onderstations en extra kabels aan te leggen. Maar ook dat zijn projecten die enkele jaren duren voordat ze zijn gerealiseerd.
We onderzoeken meerdere oplossingen
Ondertussen zitten we niet op onze handen. Zo overleggen we regelmatig met de netbeheerder. Soms ontstaat er toch ruimte op het net, bijvoorbeeld doordat een toegekende aanvraag voor een netaansluiting alsnog niet wordt gebruikt.
Opslag?
Ook worden verschillende opties verkend. Mogelijk kan bijvoorbeeld de opslag van de elektriciteit in een grote batterij een deel van de oplossing zijn.
Capaciteitsbeperkend contract?
Verder wordt er op landelijk niveau gewerkt aan zogeheten capaciteitsbeperkende contracten. Een zonnepark kan dan in principe elektriciteit leveren op het net. Er kunnen momenten in het jaar zijn dat er te veel elektriciteit op het net wordt gezet door alle wind- en zonneparken en andere energiecentrales in Nederland tegelijk. Om te voorkomen dat op dat moment het net overbelast raakt, zorgt een capaciteitsbeperkend contract ervoor dat bijvoorbeeld dat ene zonnepark op dat moment iets minder elektriciteit levert. Dat verlies aan inkomsten voor het zonnepark wordt dan door de netbeheerder vergoed. Dat kan een tijdelijke oplossing zijn om het zonnepark toch aan te sluiten, terwijl de netbeheerders de capaciteit vergroten waardoor deze tijdelijke oplossing later niet meer nodig is.
Direct leveren aan grootverbruiker elektriciteit
Een andere optie kan zijn dat we de elektriciteit direct leveren aan een grote afnemer van elektriciteit. Denk aan een bedrijf of meerdere bedrijven die veel elektriciteit gebruiken en die hun elektriciteitsverbruik willen verduurzamen. Dan gaat de elektriciteit niet via het net, maar rechtstreeks van het zonnepark naar bijvoorbeeld een bedrijf. Dat kan ook interessant zijn voor bedrijven, omdat dan kan worden afgesproken dat de elektriciteit voor een vast bedrag voor langere termijn wordt geleverd. In een tijd van sterk schommelende energieprijzen geeft dat een bedrijf meer zekerheid. Deze optie verkennen we nadrukkelijk, maar is tegelijkertijd ook complex. Zo moet een dergelijke grote afnemer niet te ver van het zonnepark liggen. Verder wekt het zonnepark veel elektriciteit op. Een of meerdere afnemers moeten dan enkele tientallen miljoenen kilowatturen per jaar afnemen om te zorgen dat dit een haalbare oplossing is. Maar we zijn hiermee aan de slag. Als bedrijven of andere grootverbruikers van elektriciteit hierin interesse hebben, kunnen zij zich altijd vrijblijvend bij ons melden via info@zonneparkbankhoef.nl.
We houden u via onze nieuwsbrief op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.