Omgevingsvergunning voor zonnepark aangevraagd

15 december 2021 Matthijs Oppenhuizen

Nadat we in overleg met gemeente en provincie natuurlijke elementen aan het zonnepark hebben toegevoegd, hebben we onlangs de omgevingsvergunning voor Zonnepark Bankhoef formeel aangevraagd.

Omgevingsvergunning voor zonnepark aangevraagd
We hebben recent een mijlpaal bereikt: de omgevingsvergunning voor Zonnepark Bankhoef is formeel aangevraagd bij de gemeente Wijchen. We hadden gedacht de aanvraag eerder te kunnen indienen, maar de afgelopen maanden hadden we nog nader overleg met de gemeente en provincie. Met name de provincie pleitte voor meer natuurlijke elementen in het plan. Die hebben we zo goed mogelijk gerealiseerd en daarom hebben we nu de omgevingsvergunning aangevraagd.

Aandacht voor das en kamsalamander
Het totale plangebied van het zonnepark is zoals eerder gemeld circa 25 hectare groot, maar boven circa de helft van dat plangebied komen geen zonnepanelen. Die ruimte is bestemd voor landschappelijke en natuurlijke elementen. Dit zorgt ervoor dat omwonenden het zonnepark niet of nauwelijks zien, en dat de natuur in het gebied zelf én de omgeving wordt versterkt. Het zonnepark versterkt op deze manier de zogeheten ecologische verbindingszone/groene ontwikkelingszone waar het plangebied onderdeel van is. Er is met name aandacht voor de das en kamsalamander in het landschappelijk inpassingsplan. Dat uit zich in de volgende concrete maatregelen:

  • Het hoogste punt van de panelen wordt circa twee meter.
  • Er komt een strook van vijftien meter breed met een haag, struweel, kruidenrijk grasland en knotwilgen rondom het gehele zonnepark.
  • Er komen zeven poelen van circa 500 m2 per stuk in het zonnepark.
  • Er komen een haag, struweel en kruiden langs de twee sloten in het plangebied (de sloot die oost-west loopt, krijgt een natuurvriendelijke, flauwere oever).
  • Er komen extra bomen en struweel aan de noordkant van het zonnepark, langs de Hernenseweg.
  • Er komen drie hidden hedges door de velden met zonnepanelen: twee door een zuidelijk veld en één door het noordelijke veld. Elke zone van een hidden hedge is vijf meter breed.
  • De greppel ten zuiden van het plangebied wordt ecologisch ingericht: 200 meter lang, vijftien meter breed voorzien van kruiden, struweel en knotwilgen.
  • Er komt ruimte tussen de rijen panelen en tussen de panelen onderling.
  • Er komt kruidenrijk grasland onder en tussen de rijen zonnepanelen.
  • Er komen rommelhoekjes voor marterachtigen en vogels.
  • De onderste twintig centimeter van het hek rond het zonnepark blijft open voor klein wild.
  • De landschappelijke en ecologische elementen worden zorgvuldig beheerd.

Op onderstaande plattegrond ziet u het zonnepark en bovenstaande maatregelen daarop aangegeven (klik op afbeelding om deze te vergroten, tekst loopt door onder de plattegrond).

2021 13 15 plattegrond ZP Bankhoef hr kleinste formaat logo BH

Aanpassingen aan het plan
Ten opzichte van het plan dat we eerder dit jaar met u deelden, is het plan op enkele onderdelen aangepast. Dat zijn de volgende aanpassingen:

  1. Er komen twee ‘hidden hedges’ in de linker zuidelijke helft van het zonnepark. Een hidden hedge is een haag in een greppel tussen de rijen zonnepanelen met naast de haag een walletje. Dit zorgt voor nog meer geleiding voor de das. De das loopt graag langs walletjes of begroeiing, om zo beschut te lopen. Beide hidden hedges zijn vijf meter breed (twee meter kruidenrijk grasland, een meter brede haag en weer twee meter kruidenrijk grasland). Een derde hidden hedge loopt van noord naar zuid door het noordelijke veld met zonnepanelen.

  2. Langs de sloot die van noord naar zuid loopt door het plangebied, wordt een haag en struweel geplaatst, ook voor extra geleiding voor met name de das. Op enkele punten waaiert dit struweel breder uit, ook om voor meer beschutting voor de das te zorgen.

  3. Om dit mogelijk te maken, komt er niet twee, maar één meter ruimte tussen de rijen zonnepanelen. Onder en tussen de rijen zonnepanelen blijft kruidenrijk grasland groeien.

Vervolgstappen
De eerste vervolgstap is nu dat het college van burgemeester en wethouders van Wijchen een besluit neemt over onze vergunningaanvraag. Daarna is het aan de gemeenteraad om hierover te besluiten. Een exacte planning hiervan kunnen we nog niet geven, maar we houden u via onze website en nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen.